ну що, я ж не здався )))
Вже місяць як авто зремонтоване і я катаюся із посмішкою і сльози щастя витираю )))
якщо коротко, мої діїї в хронології від останнього повідомлення в листопаді 2022 року:
- ремонт своїх робочих катушок - ставив нові накінечники. в Україні є чувак який їх виготовляє для ВАГ і інших авто. але не рекомендую цим займатися - нові накінечники мають трохи менший посадочний отвір на свічку ніж заводські. і навіть якщо помастити їх спеціальним мастилом - вони всеодно щільно залипають на свічці і коли виймаєш катушку то накінечник і металевий екран залишаються в моторі;
- мотор-тестер на Лівому березі біля Вересевого авторинку (контакт пару постами вище). проблему не знайшов, вказаний напрямок ремонту виявився хибним. але майстер ніби норм, впевнений що комусь він таки допоміг;
- повний сервіс і діагностика на газовому СТО - нові форсунки, проводка, перевірка свічок на стенді, накатка нової карти, танці з бубном. згадали що в них був такий колись клієнт на Калині, була проблема з клапаном;
- мотор-тестер в Гостомелі. діагностували випускний клапан в 3му циліндрі, але порадили не вскривати ГБЦ, а спробувати замінити гідрики. типу так дешевше. впринципі толкові чуваки, хз чому діагностували випускний клапан;
- заміна гідриків. заміну виконував в Георгія, Бокс 60. так в гуглі і пишете - Бокс 60. в Ютубі є також його дуже цікавий канал, власне по Ютубу його і знайшов. класний моторист і хороша людина. він не вірив в те що це гідрики і схиляв мене до того щоб не міняти їх, але я наполіг. два дні авто поїздило без пропусків, на третій - затроїла. не гідрики були причиною ))). заміряли також тиск масла - 2.4 на хх на прогрітому моторі - це ок. компресія теж була ок;
- ревізія підкапотної проводки - передивилися все що можна, "зелені" дроти і які із полопаною ізоляцією - замінено. не допомогло;
- вирізав два ката так як авто давно тупило + датчик тиску у впускному колекторі показував завищені показники - грішив що вихлопні гази не виходять з мотору, давлять у впуск і суміш неправильна і через це троїть. перший кат (металевий, той що в колекторі) був в хлам, другий (кераміка) вже почав вигорати. авто поїхало набагато краще, але всеодно троїло.
ну і тут я псіханув і вирішив зробити те, що потрібно було зробити відразу - ремонт ГБЦ.
але, не все так просто.
ще моторист Георгій звернув увагу, що в мене добре чути перекладку поршнів - дуже чути на холодну, потім пропадає, потім як нагріється мотор чутно стає теж.
так як мотор не хавав мастило і мене цей стукіт не напрягав - то можна кататися собі далі, лише потрібно було усунути причину троїння.
і от субота якогось червня, авто в Андрія на Зрошувальній, ГБЦ знята і чекає понеділка щоб поїхати на Промотор. мою увагу звертають на те, що вже досить достатній люфт поршнів в циліндрі (те що казав Георгій). хоча блок норм, є хон, задирів немає. тобто як мінімум - заміна кілець. наступні дні прикинув вартість і погодився.
але як вийняли поршні і скинули відос - я заплакав... порші в задирах страшних, в піддоні стружка, пальці - не сині як ізолєнта, а фіолетові... як блок лишився цілим - хз.
ну і фініш епопеї:
1. ремонт ГБЦ:
- всі 8 впускних клапанів підігнуті, всі під заміну
- випускні цілі і рівні, їх реставрували
- стандартний набір ремонту ГБЦ - тест на герметичність, шліфовка, заміна направлючих і т.д.
2. заміна поршнів в зборі.
блок не точив і не міряв. поршні стали без люфта, хон присутній, задирів немає, бабла на капіталку разом із блоком і коліном - немає.
3. після ремонту накатав вже 1.300 км по Києву в режимі обкатки до 2.500 обертів. на бензині - ідеально працює, мені аже не віриться що це мій старий мотор.
на газу - не троїть, ура!!! хоча на холодну працює чучуть нерівно, інколи гуляє хх на світлофорах. буде ТО по газу, глянемо що це.
4. витратив купу грошей і саме головне - нервів і часу - на пошук проблеми.
якби на тому СТО, де провтикали різьбу в блоці і розслабило натяжний ролик, я таки наполіг на знятті ГБЦ відразу ще в серпні минулого року - давно б катався довольний і витратив би менше грошей. але так як то були товариші батька, я не захотів сваритися, бо повірив що проблема таки дійсно трівіальна, а не така серйозна.
(Востаннє це повідомлення було змінене: 28-07-2023 01:13 Kostyl.)
|