Саме думаю над опаленням і ГВС.

Будинок 250м2 (житлова 120 м2), газоблок (цоколь 50% в землі, поверх, мансарда), металопластик+пакет з напиленням і теплими рамками. Дах, стрих утеплені. За тиждень морозів в приміщенні ще +2 з осені!

Система опалення + ГВС планується комбінована, джерело:
Теплоакумулятор з електричним теном (маю 3*3=9 кВт по ТУ) + конденсаційний газовий 24кВт + сонячний колектор+ атмосферний теплонасос 16кВт. Навантаження - теплі підлоги, гараж - батарея, опалювальна, підвал (нижче рівня землі) - без опалення.
Завдяки тену в акумуляторі надіюсь отримати особливий тариф на опалення + більший ліміт провсяк + двозонний лічильник. Надіюсь, що на ті 9кВт отримаю без зміни ТУ.
На практиці то не потягну фінансово... Тому прийдеться чогось не ставити. Без газу трохи страшно і дорого...
Твердопаливний не хочу, ІМХО вихлоп сумнівний, бо пальне тре купити, привезти, зберігати, закидати, чистити. ітд. При пропаданні чи дорожчанні газу дерево теж піде в ціні. Економії не заперечую але не готовий бавитись тим.
Недолік атмосферного теплонасосу - падіння ККД при низких температурах. а при - 20 - 25 взагалі не працює... От тут і потрібен тен. Свердловини не розглядаю - дорого + велика площа землі потрібна.
Сонячний колектор ефективний на міжсезоння і відносно дешевий. Турбує куди і як скидати надлишок літом... Відбір ГВС літом малий, теплоакум може не справитись... Думав, мо в цоколі, зробити теплу підлогу без теплоізоляції від землі і літом гріти "Неньку" для скидання надлишку тепла.
Усі перелічені джерела тепла ідеальні для роботи з низьким перепадом Т теплоносія. Тому і теплі підлоги (всеодно тре шумоізоляцію і лити стяжки).
Електричні сонячні не розглядаю, бо дико дорого як обладнання так і обслуговування + сумнівна ефективність (багато пилюки в районі (грунтові дороги, мало світлих днів, дорогі АКБ, інвертор і самі елементи). Також не зручно у користуванні (комктація, запас, пікові навантаження, пускові струми).
Думаю зупинитись на теплоакум з можливістю доставити тен + конденсаційний газовий + сонячний колектор.
Бакланьте мене

Тобто, цікавить критика, зауваженя, рекомендації.