Всім привіт. Давно хотів створити тему, нарешті появився час і відступила лінь.
Цього року хотілось чогось особливого у відпустці, без жарення на морі, з культурною програмою і гастрономічними відкриттями.
Вибрали тур 12-23 серпня по Прибалтиці, вїзд через Польщу, далі Литва-Латвія-Естонія-Фінляндія-Росія-Білорусь. Зарезервували готелі на букінгу в містах по маршруту і в путь!
Крім мене і дружини з нами зголосились поїхати товариш з дружиною. Власне на них була добра частина забезпечення відпочинку - бронювали готелі, нарили путівників по містах зупинки, айпади, інтернети ітд.
Зі Львова до Вільнюса (750 км) планували проїхати за день, виїхали в неділю в 6-й ранку зі Львова, через Раву-Руську вїхали в Польщу, зі всіма зупинками були у Вільнюсі близько 16-ї. Вільнюс здивував відсутністю людей і машин на вулицях, а також пунктів обміну валюти (працює цілодобово тільки один! чендж на залізничному вокзалі. і це в столиці!). Списали на неділю. Полазили по місту, смачно повечеряли їхньою кухнею (дуже подібно до нашої домашньої), попили пивка, і поки дойшли до готелю, змерзли з непривички (вдень не було дуже тепло, ввечері температура опустилась до +15). Понеділок провели там же, людей знову було дуже мало, погуляли по центру, облазили всі найбільші памятки, трошки розчарувались (у всіх було враження, що Вільнюс - китайська копія Львова
і газонули на Ригу.
Рига - зовсім інше діло. велике місто, багато народу, широкі красиві вулиці, є на що подивитись і де провести час. Один день провели в Ризі, поїздили на автобусній екскурсії, поплавали на човні по каналу і ріці, походили по старому місту. старе місто дуже красиве, з багатою історією, всім раджу. Набрали Ризького бальзаму, напробувались
- ух, пойло валить з ніг!
Наступний день провели: жінки на базарі (найбільший в Прибалтиці продуктовий ринок, займає приміщення пяти старих ангарів для дерижаблів), товариш і я поїхали в ризький автомобільний музей. Ніколи не бачив стільки олдтаймерів в живу, площа музею невелика, але провели там добрі 3 години. Хто буде в Ризі - обовязково треба подивитись. Після обіду поїхали дивитись Юрмалу. Думав покупаюсь, вийшов на пляж - +17, вітер, людей нема, куртку навіть не скинув.. В Юрмалі толком нема шо робити, навть не знаю з чим порівняти, запамятались хіба гарні доглянуті заміські будиночки, таке враження, що десь в західній Німеччині знаходишся.
Наступна точка - Таллін. Приїхали в обід, зразу сходили в порт, взяли квитки на паром в Хельсінкі, погуляли по місту, нічого особливого не побачили. Чисто випадково зайшов в паб (виявилось, один з найдешевших в місті), більше 15 сортів пива, мясо, стейки, коротше наїлись і нарубались.
Таллін-Хельсінкі - приблизно 100 км морем. Зранку туди - ввечері назад, квитки коштували 36 євро в обі сторони на брата, думав, буде дорожче. У фінів погуляли по центру (нічого цікавого нема, місту десь 150 років, памятками ще не обзавелись), поплили подивились їхню фортецю Свеборг (туди б радив поїхати, 5 островів, пару військових музеїв, підводний човен на березі, який брав участь у ВВВ, сухий док із кораблями на ремонті). Фінляндія виявилась найдорожчою країною, жратва приблизнов 1,5-2 рази дорожча ніж у Вільнюсі і в Ризі, бензин по 1,72 євро/л!, сувеніри, музеї космічно дорогі. По дорозі назад у Таллін встиг поспати, підбухнути (4 години в дорозі) і подивитись як треба віддихати в алкотурі. Весь паром тупо заливався бухлом, смітники не вміщали порожню тару, в дюті-фрі люди тарились на 200-300 євро алкоголем. Виявилось, що це шведи і фіни катаються туда-назад (близько 8 годин в дорозі), весь час бухають, співають в караоке, сидять в казіно, потім скуповуються скільки можуть в руках винести - тільки тому, що на паромі в 1,5-2 рази дешевший алкоголь. Давно такого не бачив, зі студентських років)
Наступного дня відкрив для себе Таллін - я б там жив! Красиво, чисто, привітні люди, старовинна архітектура, 90% таксі - Суперб універсал
Через І-падовський путівник знайшли кабак (Porgu називається), за 8 євро приготували величезний кусок свинини з гарніром і чорним пивом. Такого ніжного мяса не їв ніколи! Пропонували 32-градусне пиво (40 мл-8євро), відмовились, перейшли на ВанаТаллін
Наступне місто - Санкт-Петербург. Естонсько-руський кордон зустрів братньою бюрократією, але ставлення митників і прикордонників було приємно ввічливим, якби я наших пацанів стільки харив стосовно заповнення імігарційних карт і декларацій, мене б уже послали, а росіяни культурно і терпляче все пояснили. Дорога від кордону до вїзду в СПБ - просто ЖЕСТЬ, я з непривички аж пару ям зловив. Приїхали ввечері і зразу на метро вцентр, прогулятись вечірнім і нічним Петербургом, подивитися на розведення мостів. Пів-другої ночі (розведення мостів) лив такий дощ, що у мене під парасолею штани до колін були повністю мокрі, прийшлось грітись
Здивувало їхнє таксі - вночі за 7-8 км заплатили 300 рублів (трохи менше 10 доларів). Халява!
Наступний день провели в Пітері, хотіли попасти в Зімній (Ермітаж), але був понеділок - вихідний. Поїхали в автобусну екскурсію містом, потім катнулись на катері по Неві, зайшли в собор Спас на Крові, був шокований з зовнішнього вигляду, потів ще більше - від інтерєру, можу порівняти з собором Св. Петра в Римі, всім раджу подивитись.
Далі - Петергоф, заміська резиденція царів. Величезний парк з палацом, десятками фонтанів, позолоченими статуями - одним словом майже Версаль. Попали на хорошу погоду, дуже багато находились, послухали екскурсовода (обовязково брати, бо нічого не зрозуміло) і після обіду взяли курс додому. до одинадцятої вечора добрались до Віцебска в Білорусі, де і заночували в совковому готелі на березі Двіни. Білорусь здивувала дорогами (найкращі за всю подорож, з малою кількістю машин і обмеженням 120 км/год), заправками (можна розрахуватись за пальне доларами, євро, рускими і білоруськими рублями), цінами на жратву, проживання, той же бензин (близько 7 грн. за літр 95-го) і поведінкою на дорозі (за 900 км Білорусі не бачив жодного порушення ПДР, нв перевищення швидкості, ні правил обгону, ніхто не поїхав на жовте світло, не говорячи про червоне по зустрічній..). З віцебска до кордону залетів із середньою шв. 130 км/год, від Ковеля до Львова (280 км) ковиляв 4 години. Привіт Батьківщина!
Бютжет поїздки на двох - 1500 євро, суму можна легко зменшити відсотків на 20. Відстань - майже 3500 км.
Якби довелось їхати ще раз - вибрав би більш теплішу пору, бо було трохи за мокро і за холодно як для літнього відпочинку.
фото
ще фото
ще одна доза фото