(21-11-2018 10:09)SergM : Я Вам вже написав: за великим рахунком немає ніяких успіхів ні у кого. Тесла без тягаря минулого ДВЗ і 10 років серійного виробництва показує якісь прибутки, але про загальний баланс (повернення інвестицій) мовчать і я не бачу від них "убивцю ДВЗ" за 15...20к$ чи навіть до 30к$.
Почнемо з кінця. Порівнювати потрібно схожі речі, вбивців "ДВЗ" за 15...20к$ чи навіть до 30к$ побачимо десь в 2024 році (прогноз Блумберг), коли вартість пакету батарей буде достатньо низкою, щоб зрівнялася початкова вартість авто ДВЗ та ЕА. Але ТСО авто ДВЗ та ЕА вже набагато раніше буде на користь EA.
Тепер, про успіхи... Я не фанат Тесли, але порівняємо Теслу з авто того самого цінового та споживчого діапазону, а саме з Порше (Porsche AG).
В 2017 році компанія Порше (автовиробник з найбільшою маржею в ВАГ), випустила
246000 машин. Porsche remained the eight-brand Group’s most profitable automaker, with an astonishing 18.5-percent return.
Тесла із зазначених Вами 10 років:
2008-2012 вручну зібрала за п'ять років 2500 машин (Тесла Родстер);
2013-2017 трохи більше 120К авто, з яких у 2017 більше 100К;
1Q-3Q 2018 року -
167 975 машин, з яких 3Q2018 - 80142
Тобто, за результатами 2018 року Тесла випустить 250К+ авто і переплюне Порше.
При цьому маржа Тесли вище Порше. GAAP Automotive gross margin improved to 20.6% in Q2, while non GAAP Automotive gross margin improved to 21.0% in Q2 as compared to 18.8% in Q1.
Якщо це не успіх, то що?
Цитата:Oкремо про важку консерваторію: до чого розробка софта і автовиробники? Автовиробник робить кузов та двигун, усе інше роблять інші (як і запчастини до двигуна).
Спочатку, я хочу Вам подякувати, бо не дивлячись на Вашу іронію, Ви примушуєте мене систематизувати знання і ставите незручні запитання (відповіді на які хоч і вимагають часу на пошук інформації), але є корисним для мене, оскільки ЕА для мене не тільки засіб пересування, а і питання інвестицій (я маю портфель акцій різних компаній пов'язаних з розвитком батарей та ЕА)
Тепер поговоримо за софт в авто.
Ключові концепти:
системи автономності (advanced driver assistance systems (ADAS), Firmware Over-The-Air (FOTA) та сar data monetization
Не знаю, як у Вас з англійською, але наприкінці серпня 2018 Benedict Evans написав чудову статтю
TESLA, software and disruption, яку раджу до прочитання.
Коротко:
Цитата:Much of this is probably going to change. We will go from complex cars with simple software to simple cars with complex software. Instead of many stand-alone embedded systems each doing one thing, we’ll have cheap dumb sensors and actuators controlled by software on a single central control board, running some sort of operating system, with many different threads (there are a few candidates). This is partly driven by electric, but becomes essential for autonomy.
This is clearly a challenge to the suppliers who make those separate systems, and there are also plenty of reasons why this might be hard for an incumbent car company to adapt to (most obviously, that org chart). This is also exactly the sort of thing that non-tech companies tend to think will be easy (‘we’ll just hire some developers!’), and instead make into a horrible mess, and they may have to go through a cycle of learning that they don’t do it well themselves before buying it from someone who does it better. That is, this looks a lot more like disruption than electric itself does. Tesla is of course already here, which is why it could fix a brake problem in the Model 3 over the air - the code it needed to change wasn’t in the brakes. This is also apparently one way that Tesla reduced the cost of the Model 3 compared to the Model S.
Багато чого з цього, ймовірно, зміниться. Ми будемо рухатися в напрямку від складних автомобілів з простим програмним забезпеченням до простих машин із складним програмним забезпеченням. Замість багатьох автономних вбудованих систем де кожна з них робить одну річ, ми матимемо дешеві «тупі» (тут як антонім до смарт - розумних датчиків) датчики та виконавчі елементи, керовані програмним забезпеченням на єдиній центральній платформі керування, під управлянням якоїсь операційної системи, з багатьма різними потоками. Частково це буде просуватися, тому що авто буде електричним, але це також стає важливим для систем автономності.
Це, безумовно, виклик для постачальників, які виготовляють ці окремі системи, і є також багато причин, чому для традиційної автомобільної компанії буде важко пристосуватися до цього (найбільш очевидно, це структурна схема). Це схоже на те, коли нетехнологічні компанії, як правило помиляючись, думають, що це буде легко ("ми просто наймемо деяких розробників!"), А замість цього отримують жахливий безлад, і доведеться пройти декілька кіл пекла щоб зрозуміти, що вони не роблять це добре самостійно, та придбати продукт від третіх компаній, які роблять це краще. Тобто, це виглядає набагато більше як зрушення (тут важко перевести цей термін, але правильно буде "розрив, підрив основ") ніж перехід на електрику. Тесла, звичайно, вже має такий досвід, і саме тому вона могла б виправити проблеми з гальмами в Моделі 3 через технологію Firmware Over-The-Air, бо код який потрібно було змінити, не був в гальмах. (Тут, про відомий кейс коли Consumer Reports викрив, що гальмівний шлях Tesla Model 3 був гірше ніж у Ford F-150. Наступного дня Tesla провела апгрейд ПО (оver-the-air update), яке покращило роботу гальмівної системи та зменшило гальмівний шлях на 5,76 метрів). Це, мабуть, також є одним із способів, за допомогою якого Тесла знизила собівартість Моделі 3 у порівнянні з Моделлю S.
Стосовно Firmware Over-The-Air (FOTA), то зараз тільки три компанії Tesla, GM (OnStar) and Daimler (MBRACE 2) використовують цю технологію. Перші дві в електрокарах повністю, а Мерс тільки для оновлення мультимедійних систем. Я, наприклад, оновлюю БМВ через ЮСБ носій, на який потрібно спочатку закачати оновлення з сервера БМВ.
By using over-the-air software to update the technology in autos, these manufacturers are able to improve functionality and fix software defects.
[attachment=102765]
Стосовно сar data monetarization, викладу слайд з репорту Monetizing-car-data McKinsey, де вказано, що вони очікують доходи автокомпаній від car data 450-750 ярдів USD
[attachment=102766]
Тобто, підсумовуючи, ви можете зібрати два однакових EA з компонентів різних виробників в одному кузові, але саме софт буде точкою інтеграції та включати основну компоненту інтелектуальної вартості, відповідно вказані авто будуть функціонувати по різному, як китайський смартфон та Айфон, які зібрані з одних компонентів, і тут не той випадок, коли автокомпанія віддасть це на аутсорс іншим.