(22-11-2018 00:03)1.6 : (21-11-2018 23:22)smile : при росте цен без роста з/п - объем торговли будет падать.
ніхто не каже що зп не виросла
простий теоретичний приклад :
якщо
ціна виросла на 50%
зп виросла на 10%
середній чек та обіг виросли на 10%
покупна спроможність виросла чи впала ?
буде багато букв.
продовжу чисто теоретично, але з деяким практичним уклоном. в період з 2001 до 2008 ціни (в $) на нерухомість у києві виросли не менш ніж в 5 разів, мій річний дохід лише в 3. моя купівельна спроможність відносно нерухомості у києві впала в 1.7 раза.
але. в період з 2008 по 2018 рік, ціни на нерухомість у києві впали в 2.5 рази, мій річний дохід впав в 2 рази. таким чином, моя купівельна спроможність відносно нерухомості виросла в 1.25 рази.
я навів показники, які підтверджуються об'єктивними статистичними даними.
чи можна вже робити висновки? ні.
є але, і далеко не одне але. не пам'ятаю, як це називається з точки зору економічної науки, але якщо взяти інтеграл за період 2001-2008 по графіку моїх доходів, грубо кажучи - скласти мої доходи, та віднести його результат до вартості житла у 2008 році, то насправді моя купівельна спроможність придбати житло за власні кошти впала більш ніж в 10 разів. оскільки реальний приріст доходу відбувся в період 2006-2008 відповідно розподілу гаусса з піком у 2008, а не лінійно чи гармонійно росту цін за 2001-2008. тобто ріст ціни на житло не індексував мій дохід, який суттєво відставав і стрімко зріс лише у кінці періоду.
в той же час, якщо продовжити інтегрувати мої доходи у період 2008-2018, то виявиться, що моя купівельна спроможність придбати житло за власні кошти виросла у 6 разів. в першу чергу за рахунок того, що ціни впали швидше, чим падав мій дохід. швидше != більше. то є такий прикол у інтегруванні.
сподіваюсь, що за наявності вищої технічної освіти має бути зрозуміло за інтегрування. також врахуйте, що я порівнював купівельну спроможність за результатами періоду, а не диференційно протягом періоду. це ще один прикол з інтегрально-диференційного обчислення для розуміючих.
і це об'єктивні висновки відносно об'єктивних показників змін цін на житло. лише одна маленька деталь - це висновки щодо моєї купівельної спроможності, лише моєї і лише відносно нерухомості. і я не пропоную тут всім заткнутись з своїм популізмом, оскільки чомусь з власного досвіду вважаю, що в цілому купівельна спроможність в країні виросла в 6 разів за період 2008-2018.
так ось, повертаючись до "купівельної спроможності" "зубожілого" народу.
перед тим як робити якісь висновки, потрібно впевнитись у об'єктивності показників, що використовуються у будь яких розрахунках.
я особисто не маю об'єктивних даних про ріст цін і не маю об'єктивних даних про ріст доходів "зубожілого" народу.
тому що мої особисті витрати на сім'ю (харчі, житло, транспорт, розваги і т.д.) та їх пропорція до мого доходу - є абсолютно суб'єктивний показник. вчора купив одне, сьогодні інше, чек виріс в 5 разів, чи залишився десь таким же, це не показник, оскільки немає чітко визначеного планового переліку закупок. в кінці року більше премій, різних і хороших, на початку - менше. до речі - давно не вважаю на місячний дохід, ця цифра не має суттєвого значення. річний дохід - більш об'єктивна та корисна цифра. і вам рекомендую.
у когось є об'єктивні дані ? чи лише суб'єктивні?
якщо об'єктивних нема, то давайте залишимо теоретичні роздуми щодо застосування формули розрахунку купівельної спроможності на користь інтегрального показника результату застосування тієї самої купівельної спроможності.