(05-06-2019 08:49)SergM : – Тепер хочу такої ж конкретики по останнім подіям:
1) Як саме згідно Конституції можна застосувати юридичну норму розпуску? (Вважайте себе КСУ.)
2) Як розцінювати останні призначення Президента?
3) Як розцінювати активізацію щурів часів Януковича? – Ви його також з командою підтримували?
Обіцяв відповісти, але трохи затягнув з відповіддю, бо багато інших справ.
1) Дострокове припинення повноважень ВРУ
Звісно чекаємо рішення КСУ, та його обґрунтування, але на мій погляд ст 83 КУ містить імперативну норму про створення Коаліції, яка містить фракції з більшістю депутатів (це обов'язок ВРУ, а не право). Також, немає Коаліції, іншої ніж с 226 депутатами. Для цього є цілком логічне обґрунтування, оскільки Коаліція це інструмент реалізації цілей згідно коаліційної угоди (законодавча підтримка + виконавча влада + політична відповідальність).Тобто без Коаліції немає системної робочої ВРУ, а лише ситуативні договорняки.
Оскільки немає норм в Регламенті, то на місці КСУ при визначенні юридичних фактів відносно Коаліції я поклав би в основу дії суб'єктів визначених Конституцією та/або коаліційною угодою, як юридичні факти. За ст 83 та 90 КУ відносно до Коаліції суб'єктами є фракції і депутати, Президент (КМУ також, але лише призначає міністрів за поданням Коаліції).
Немає в Конституції ніякого Голови ВРУ, головуючих та потреби в їх офіційних заявах. За Конституцією є 3 суб'єкти, і тільки їх дії мають юридичне значення відносно до Коаліції. Створення Коаліції здійснюють фракції та депутати, припинення Коаліції також фракції та депутати. Фіксація цих фактів головуючим, чи Головою ВРУ, Президентом або Судом лише сервісна функція. По аналогії з цивільними правочинами, щоб припинити дію укладеного Вами договору, якщо інше не передбачено законом чи самим договором, Вам як стороні цього договору треба лише повідомити іншу сторону (-и) про припинення дії договору, і не потрібен «папуга у вишиванці», який буде офіційно повідомляти, що Договір «де-юре» припинено.
Тому, була Коаліційна угода на 5 фракцій та депутатів, які її підписали, і дії фракції «Самопоміч» 18.02.2016, як суб'єкта відповідно до ст.83 КУ, щодо виходу з Коаліції є юридично значимими, а подальша фіксація головуючим факту припинення Коаліції чи його службова бездіяльність з корисливих мотивів - ні (нагадаю, головуючий був Володька Г., який потім завдяки цій бездіяльності та в порушення ст. 83 КУ став ПМ). Те, що інше чмо Парубій знову з корисливих мотивів (посада + зарплата) понад два роки робив вигляд, що коаліція існує, а потім зробив якусь офіційну заяву 17.05 з погляду ст 83 КУ не має значення, оскільки Голова ВРУ не є суб'єктом ст.83 КУ.
2) Призначення
Я не бачу проблем у призначеннях Президента. Єдине сумнівне призначення, це призначення Богдана. Адміністрація Президента не є органом державної влади, і відповідно логіку призначення Богдана (виконання непублічних завдань для взаємодії з глибинною державою), я розумію, хоча не підтримую і визнаю юридично сумнівною
Інші призначення в органи влади не викликають негативу. Призначення Баканова, як першого заступника, який відповідає за ГУ «К» та яке потрібно розформувати пітримую. Взагалі СБУ потрібно жорстко реформувати, відповідно до стандартів ЕС та НАТО (цю вимогу вже було озвучено, ще 5 років тому, але Екс-Портрету це було не потрібно), залишивши там 30% від поточного складу, зробити це людині із складу Служби малореально, а Баканов може це провести, як людина «чужа» для Служби.
3) Повернення представників команди Януковича
Є час розкидати каміння, а є час його збирати.В мене немає симпатій до минулої команди, ту команду «доганяли і доїли» 5 років, а потім Портнов «порвав» ГПУ в судах ЕС, як "Тузік грелку".
Тепер, на місці команди ЗВА, я б зробив так само, уклав через посередників неформальні угоди з представниками минулої команди, яких безпідставно «щемила» (з погляду букви закону, а не моральної відповідальності) вже колишня команда Екс-Портрета, і тягав би «їх руками каштани з вогню». Ті хто повернувся почнуть «доганяти» команду Екс-Портрета, а нова команда лише забезпечить «невідворотність покарання». У цих «щурів» є ресурси, знання, мотивація і можливість дістати докази навіть з офшорів, та забезпечити «чарівні пенделі» діючій правоохоронній системі, нас чекає багато «відкриттів».