Кхм... Дещо прочитав з посмішкою, дещо і справді так і є. Спробую провести невеличкий лікбез з приводу користуваня картками (все ж, досвід роботи з цим продуктом понад 9 років).
Нещодавно (листопад, 2010) був у Чехії. Транзитні міста - Будапешт, Відень, якісь прикордонні містечка Чехії і Польщі. Подорожував з карткою VISA Classic від OTP Банку. З цією ж карткою подорожував і в Болгарію, Румунію, Росію... Жодного разу проблем з розрахунком карткою в торгівельно-сервісній мережі не було (

). Крім того, під рукою, про всяк випадок, знаходилися кредитна VISA Classic (грн.) та EuroCard/MasterCard Mass (дол. США) все від того ж OTP Банку.
Невеличкий ліричний відступ.
Картки, на яких інформація про власника картки, номер картки та строк дії картки ви може чітко помацати - називаються ембосованими картками (тип нанесення інформації - ембосування). Це всі картки класу Classic/Mass і вище.
Картки, на яких та сама інформація, неначе випалена, називаються картками з індент друком. Зазвичай це найдешевші дебетні картки до класу Classic.
Уся перевага пластикових карток в тому, що у разі втрати картки, ви втрачаєте лише шматок пластику і не більше. Тобто, ви телефонуєте до свого банку, блокуєте картку і всі кошти залишаються на рахунку. Все більше банків на сьогодні надають таку послугу як відправка перевипущеної картки закордон. Але тут варто зазначити, що ПІН-код до вашої картки ви зможете забрати лише особисто у відділенні Банку. (деякі банки, на свій розсуд, можуть надіслати і код, але з розривом у 48 год.) Я завжди подорожую з картками і лише незначну частину запланованих витрат беру готівкою.
З приводу питання про те, у якій валюті відкривати картку. Я не бачу сенсу відкривати картку в іноземній валюті, якщо у вас основне джерело доходу (те, що становить не менше 90% сімейного бюджету) в національній валюті, то відкривати картковий рахунок в іноземній валюті сенсу немає абсолютно. Ту саму операцію конвертації валюти проводять процесинги банку, який обслуговує термінал і банку, який обслуговує вашу картку. Тому навіщо втрачати на курсі обміну готівки в Україні, якщо доволі часто можна виграти на кросс-курсі Міжнародної латіжної системи.

Тому мій вибір -
однозначно картка в гривні!
Банки.
Я рекомендую обирати картки найбільших операторів карткового ринку з одним виключенням. В жодному випадку не зв"язуйтеся з картками
ПриватБанку!

Якщо конкретно по банках, то я би відзначив, перш за все, саме
OTP Банк. Користуюся картками цього банку вже понад 5 років і проблем (слава Богу!) не мав. Мої друзі, які знають мою палку любов до оплати товарів/послуг платіжними картками, запросто засвідчать, що я знаю про що кажу!
Далі, порадив би картки вже згадуваного тут
УкрЕксімБанку. На диво, картки саме цього банку чомусь вважають найнадійнішими у світі і їм довіряють. Якщо не помиляюся, вони також випускають гібридні картки: і з магнітною стрічкою, і з чіпом.
РайффайзенБанк Аваль. Ну, тут саме ім"я грає велику роль. Тому, можна довіряти і їм.
Далі, рекомендував би дивитися в бік інших банків зі 100% іноземними інвестиціями (якщо перші три не викликають у вас довіри). До таких банків треба віднести: УніКредит, Банк Кіпру, Піреус Банк, Ерсте Банк тощо.
Перевагою банків, які входять до складу великих міжнародних банківських груп є те, що зняття готівки з банкоматів по всій мережі цих банків у Європі (світі) значно дешевше, ніж в банкоматах інших іноземних банків закордоном. Так, зокрема, якщо за картками OTP Банку зняття готівки в іноземних банках закордоном по картках VISA Classic на сьогодгні становить 1,5% (мін. 17 грн.), то в банкоматах банків групи OTP комісія становить 0,8%.
Все вище зазначене є власною думкю автора і не має на меті пропаганду чи насильне нав"язування думки. Вибір завжди залишається за вами!
P.S.: з приводу карток American Express раджу, перш за все, ознайомитися з тарифами та умовами отримання та обслуговування цієї картки в Україні. Будете дуже здивовані недоступністю цієї картки!