m.dreval :SergM :m.dreval :SergM :Шановний m.dreval!
Так, в Україні саме низька купівельна спроможність, бо середня зарплата і ВВП на душу низькі (цифри можете знайти самі).
А чому, коли Ви пишете про середню зарплатну, то забуваєте, що 45% економіки України в тіні. Не будемо зараз дискутувати добре це, чи погано. Але це також гроші, які є на руках у населення, і які давлять на ціни. Бо в супермаркеті не питають про походження горшей, коли купуєш ковбасу.
Так що середня зарплата це тільки 55%. Шоб отримати реальну цифру треба її помножити на майже 2. Я правий?
Ні, не праві,– бо далеко не усі (і навіть не більшість) отримують другу половину у конвертах. Хто рулить бізнесом – той рулить і грошима (тими самими 45%).
І чого це раптом я не правий?
Здається маєте знати математику.
Тому що розподіл тіні нерівномірний, як і білого. По середній можна робити лише загальну оцінку, але вона ніяк не покаже частки.
Реальна купівельна спроможність формується саме з тих грошей, що залишаються після обов'язкових витрат накшталт комуналки, проїзду і нормального харчування, одітися-взутися – з цього формуються кінотеатри, кафешки, ресторани, пляшка гарного вина, смаколики тощо.
Так ось, якщо грубо один отримує 60к а десять 6к, то середня = 10,9к, але дозволити собі щось може лише той один, інші зі своїми 6к відкладають щось на відпустку чи на необхідне дороге і не купують зайвий раз якісної сухої ковбаси і взагалі економлять на усьому. Якщо у цю грубу модель додати тінь, то ситуація кардинально не зміниться – у кращому разі буде один зі 120к і десять з 12к. – За 12к можна вже якось жити, але не фонтан і теж без зайвих роскошів.
Реальність же звичайно складніша, але на загал усе теж саме – купа бюджетників з низькіми білими ЗП і купа сірих/чорних на офіціальній мінімалці чи близько неї формують переважну більшість населення з низькою купівельною здатністю – ось і все. На іншому кінці спектру 0,1% (до 1% точно не дотягуємо) що володіють практично усім.
m.dreval :В європейських країнах розмір тіньової економіки складає від 8% до 15%. У нас 45%. Тому нашу середню заробітню плату сміливо можна множити на 1,8-1,9, а потім порівнювати з європейською.
Так що я пр
Ще раз – воно непропорційно. Більшість просто немають змоги отримувати тіньові доходи – ні самі, ні їм не платять у конвертах. Вже мовчу про кількість пенсіонерів і їхні пенсії.
m.dreval :SergM :По-друге Ви не плутайте висококонкурентні товари типу пива з іншими. Не плутайте монополізацію торгівлі мережами з конкуренцією – те ж Метро чи Ашан дуже туго заходили на ринок. Також не плутайте ціни виробників і ціни трейдерів.
Ковбаса, про яку я почав тут розмову, та пиво з вином відносяться до однієї категорії - FMCG. Невже я казав про якісь інші товари, коли ви долучилися до розмови.
Пиво – висококонкурентне, ковбаса, особливо суха – не дуже, бо її по кількості на душу населення купують менше. Вино десь поряд з нею (окрім попиту на шампанське, особливо під Новий рік). FMCG занадто широке поняття.
m.dreval :наскільки мені відомо, в Україні відсутня монополізація мережами. Тобто не має такої мережі. яка б займала більше 50% ринку.
Монополізація мережами означає, що
більшість товарів продаються саме через них і вони встановлюють планку як і постачальники з виробниками. – Середніх мереж дуже мало, а дрібний бізнес виживає лише там де немає мереж, або у нішах на податкових оптимізаціях. Мало того – дрібний бізнес у нас – це зазвичай робота на хазяїна, а не на самого себе.
m.dreval :Метро заходило за моїх часів роботи в Україні. Не пам'ятаю якиїось складнощів з їх заходом. Пам'ятаю тільки їх ідіотські ціни за лістінг і тому подібне.
Ну звичайно "ніяких" – одразу набудували купу магазинів, працювали у роздріб для усіх. Той же Ашан зайшов масово, але зі скрипом.