Ключовий момент - вдягатись шарами. Перший шар - термобілизна. Другий шар - термозахист. Третій шар - захист від вологи. Більше можна почитати тут:
http://www.carabin.ru/articles/equipment/401.html
При виборі одягу забудь про "натуральні" матеріали - бавовну, вовну, і т.д. Всі вони намокнуть від вологи. Тільки синтетика здатна відводити пот ефективно.
Гірський одяг має два параметри
1. водонепроникність (вимірюється в тис. мм водяного стовба, які не пропускає одяг). 0- повністю пропускає воду. від 20 тис - професійне спорядження. Не бери менше 7 тис. Для початківця - 10 тис. - оптимальне співвідношення ціна/якість.
2. паропроникність (теж вимірюється в тисячах, але мг пари, тобто скільки пари відводиться від тіла). 0- не пропускає пару від тіла, вище 20 тис - прекрасно дихає... тут би я орієнтувався теж на показники від 10 тис.
Ще принциповим є питання проклеєності швів верхнього шару. Навіть якщо у тебе одяг з показником водонепроникності 20 тис, але шви непроклеїні, одяг може пропускати воду через непроклеїні шви. Для початківця достатньо мати одяг з показником critical seams sealed, тобто проклеїні критчині шви.
Ще для куртки бажані наявність снігової спідниці і молній під мишками для відводу зайвої пари.
Бренд не настільки має значення, як матеріал. У мене набор такий:
1. Термобілизна hannah (чехія)
2. Тонкий фліс (светер з синтетичної вовни) hannah
3. Тонка куртка goretex Northface на теплу погоду
4. Тепла куртка Ripzone 15 тис/15тис на холодну погоду
5. Тонкі штани Commandor (Київ) - на диво достойна якість
6. Штани з флісовою підкладкою North Face (користуюсь рідко, бо ноги в мене не мерзнуть.
7. Гірськолижні шкарпетки, балаклава і проча трєбєдієнь.
Магазинів в Києві купа. Від себе рекомендую фірму "Подорож" на Петрівці. Вони торгують з базарного місця але дійсно достойними речами. У мене є у них знижка, якою можна ділитись із друзями, так що, якщо що, то без проблем.
Будуть питання, з радістю ще поспілкуюсь або в лс або по тел 80934509889.